Met GDAK kun je databases creëren op je Android apparaat en deze vullen met caches via de Geocaching.com Life API. Installeer GDAK, laat GDAK the noodzakelijke mappen structuur creëren, druk op de menu knop en kies voor Create Database. Je kunt zoveel databases creëren als je wilt, maar voor de meeste gebruikers is één database voldoende.

Het is ook mogelijk om de databases van GSAK, de Geocaching Swiss Army Knife applicatie voor Microsoft Windows PC's te bekijken en te gebruiken op je Android apparaat. GDAK gebruikt databases gecreëerd door het GSAK programma, dus zul je GSAK op je PC geïnstalleerd moeten hebben en binnen GSAK een of meer databases aangemaakt moeten hebben alvorens je GDAK kunt gebruiken.I

Om GDAK te gebruiken kopieer met Windows verkenner je GSAK database map naar de submap GDAK op de SD-kaart van je Android apparaat. Heb je meer dan een database, kun je een of meerdere van deze database mappen kopiëren. Elke map die je kopieert kun je binnen GDAK gebruiken.

De GDAK map wordt gecreëerd wanneer je de GDAK app installeert op je Android apparaat. GDAK zal de gekopieerde database mappen gebruiken voor offline cachen. (om de lokatie van je GSAK database mappen te vinden, ga je naar het "Tools" menu in GSAK en selecteer je "GSAK Folder Finder", dan selecteer je "Databases" van het dropdown menu, en klik je de "Show" knop.)

Zodra je de mappen hebt gekopieerd, is GDAK klaar voor gebruik, dus laten we er eens snel door heen lopen. Als je GDAK start, ziet het eerste scherm dat je ziet er ongeveer zo uit:

Uiteraard ziet je cache lijst er waarschijnlijk helemaal anders uit wanneer je GDAK start, tenzij je 5,86 km van De Tuspeel in Limburg, Nederland staat.

Als de GPS in je Android apparaat aan staat wanneer je GDAK start, zie je een lijst van de caches die het dichtst in de buurt zijn van je huidige locatie  Elk item toont de cache naam, de moeilijkheidsgraad/terrein waarde (D/T), de grootte van de container en een icoon dat het type cache aangeeft. In dit voorbeeld is de eerste cache een multi-cache, de volgende twee zijn mysterie of puzzel caches, de volgende is weer een multi, daarna volgt een traditional en de laatste 3 die je volledig ziet zijn weer multi-caches. Aan de rechterzijde zie je een blauw lintje gevolgd door een getal. Dit getal geeft het aantal favorieten waar deze cache mee is gewaardeerd door andere geocachers. Daaronder zie je de afstand tot je huidige locatie, of in meters/kilometers of in voeten/mijlen. Je kunt je voorkeuren wijzigen onder instellingen (zie hoofdstuk GDAK instellingen). Als je laatste zie je een pijltje dat ongeveer de richting aangeeft vanuit je huidige locatie naar de cache. 

Je kunt ook zien dat sommige D/T waardes blauw zijn gemarkeerd. Dit zijn de caches die in de GSAK database een "user flag" hadden, toen de database naar GDAK werd gekopieerd.

Als je drukt op een van de caches, komt de informatie over de cache naar boven, zoals je in de afbeelding aan de rechterkant kunt zien. Je ziet dat de cache informatie acht tabbladen bevat, maar voor deze introductie kijken we alleen naar het "Info" tabblad. De inhoud van de andere tabbladen zou vanzelfsprekend moeten zijn. 

Het "Info" tabblad bevat de basis informatie van een cache. Het laat ook alle informatie zien die de cache-eigenaar in het veld "Korte omschrijving" van de cache beschrijving heeft geplaatst. Het laat ook de inhoud van de user fields van GSAK zien. Dit zijn de velden, die je in GSAK kunt gebruiken om elke informatie die je wilt bewaren in op te slaan.